2011-11-23 11:45:27• hírek • Kocsis Zoltán

Románia törvényesítette a gyilkosságot - mondd el a véleményed!

A román törvényhozás Képviselőháza kedden jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi a kóbor kutyák eutanáziáját. Mindezt annak ellenére, hogy az Európai Unió nemrégiben a sterilizálás mellett tette le a voksát. Utóbbi megoldást támogatják a szatmári állatvédők is.

Lucretia Simu, a Free Life állatvédő szervezet vezetője egyenesen a „gyilkosság legalizálásának" és az „a gyűlöletre való gerjesztésnek" nevezte a Képviselőház döntését. Értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy a törvény a helyi közigazgatási szervek belátására bízza a döntést. „A polgármester és a városi tanács mandátuma négy évig tart. Most akkor négy évente változtatjuk a helyi törvényeket is?", tette fel a költői kérdést. Majd egy gyakorlati felvetéssel folytatta: „Amennyiben például Szatmárnémeti a sterilizálás mellett dönt, de például a szomszédos városok nem, akkor az ott lakó állattartartók itt engedik majd el fölöslegessé vált kutyáikat, mert azért szeretnék, ha nem halna meg".

A szakember elmondta továbbá, hogy az Európai Unió október 13.-án fogadta el azt a direktívát, amely elítéli a kutyák eutanáziáját. „A törvény még Bulgária is megszavazta, erre jövünk mi, hogy mi okosabbak vagyunk? Majd Bukarest megmutatja! Szerez az országnak egy újabb fekete pontot", értetlenkedett Simu. Arról nem beszélve, hogy amennyiben az uniós jogszabály életbe lép, akkor a román parlament ismét hozott egy érvénytelen törvényt.

Simu elmagyarázta, hogy Romániában annak ellenére sem csökkent a kóbor kutyák száma, hogy 2001 és 2008 között legális volt az eutanáziájuk. Ezzel szemben Nagyváradon öt év alatt gyakorlatilag megszűnt a probléma, amióta bevezették a sterilizálást.

Szatmárnémetiben szeptember elsejétől kezdte el működését a város és a Free Life egyesület által közösen működtetett sterilizáló központ. Az önkéntes alapon működő központban szeptemberben 42, októberben pedig 26 blökit ivartalanítottak. Amint azt korábban Ilyés Gyula polgármester egy korábbi sajtótájékoztató keretein belül elmondta, egy sterilizált kutya 120 lejbe kerül a városnak, míg egy elaltatott jószág 150-160 lejbe.

A Free Life egyesület működésének valamivel több, mint egy éve óta mellesleg több, mint négyszáz ebnek sikerült gazdát találnia. A szakember szerint pedig ez a megoldás a kóbor kutyák számának csökkentésére: a sterilizálás és az adoptáció ötvözete.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: